Portfolio Pelaburan untuk Pasaran Bul Seterusnya

Portfolio Pelaburan untuk Pasaran Bul Seterusnya

Sumber: BURSA ACADEMY | Diterbitkan: Jun 2020

Indeks ‘FBM KLCI’ (Indeks Komposit FTSE Bursa Malaysia Kuala Lumpur) jatuh 12 mata, atau 0.9%, sejurus selepas kerajaan Malaysia melanjutkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) untuk menghentikan penyebaran koronavirus SARS-CoV-2. Pengurangan dalam aktiviti ekonomi domestik juga menyebabkan Penarafan Fitch menyemak semula tinjauan penarafan kredit berdaulat Malaysia menjadi negatif, yang merendahkan pendapatan eksport Malaysia daripada komoditi, barangan pembuatan dan perantaraan dan penerimaan pelancongan.

Gangguan yang disebabkan oleh wabak COVID-19 telah memaksa seluruh dunia untuk berubah – menjadi lebih baik atau lebih buruk. Kehidupan telah menjadi satu ujian tekanan, kerana tiada apa-apa dan sesiapa yang terkecuali. Pasaran juga tidak semudah itu – dan itu bermaksud kita mesti memeriksa sama ada simpanan kewangan kita sendiri telah dibina dengan betul atau tidak.

Memandangkan PKP Malaysia masih berkuatkuasa, ini adalah masa yang tepat bagi kita untuk menilai kesihatan kewangan portfolio pelaburan kita, mengambil langkah-langkah yang sesuai dan membuat persediaan terlebih dahulu untuk sebarang peluang atau cabaran yang akan datang.

Sebelum apa-apa perubahan dibuat terhadap portfolio pelaburan anda, adalah penting untuk melakukan semakan, sama ada secara sendiri atau dengan seseorang yang anda percayai. Semasa menyemak portfolio pelaburan semasa anda, timbulkan persoalan tentang perkara-perkara berikut dan catat jawapan anda:

 1. Matlamat Pelaburan
 2. Melihat kepada matlamat pelaburan anda yang sedia ada, adakah anda kini mendahului, setanding atau di belakang pulangan yang telah anda tetapkan untuk diri sendiri? Apakah jurangnya?

 3. Selera Risiko
 4. Adakah selera risiko anda berubah seiring dengan gaya hidup anda? Adakah anda mempunyai lebih banyak modal untuk dilaburkan sekarang? Mendapat kenaikan di pejabat dan sekarang anda mempunyai lebih banyak aliran masuk tunai? Status perkahwinan telah berubah atau sudah bersedia untuk mempunyai keluarga?

 5. Peruntukan Aset
 6. Adakah anda berpuas hati dengan peruntukan aset semasa? Adakah terdapat perubahan yang ingin anda lakukan untuk meningkatkan portfolio?

 7. Kerangka Pemikiran
 8. Adakah emosi anda neutral semasa bertanyakan soalan-soalan di atas kepada diri sendiri?

Semakan Portfolio

Sebaik sahaja anda mempunyai idea tentang perkara yang ingin anda lihat dalam portfolio anda yang telah ‘disemak semula’, berikut adalah beberapa cadangan yang boleh anda pertimbangkan untuk dilaksanakan.

 1. Pilih saham cip biru dan harga yang akan anda bayar
 2. “Jadilah seorang yang takut ketika orang lain sedang tamak. Jadilah seorang yang tamak ketika orang lain berasa takut."

  Berdasarkan apa yang dikatakan oleh Warren Buffett, akan ada segelintir pelabur yang akan melepaskan sebahagian daripada saham mereka, dan di antara saham tersebut terdapat saham-saham cip biru.

  Laporan analisis (sama seperti jadual di bawah) menunjukkan bahawa perniagaan yang berkaitan dengan permainan, pelancongan dan perhotelan telah terjejas teruk. Keputusan anda untuk membeli atau tidak akan bergantung kepada apa yang anda tanyakan pada diri anda semasa menjalankan semakan tersebut.

  Senaraikan sekitar 20 hingga 25 saham cip biru yang anda minati. Lakukan kajian tentang mereka. Tetapkan untuk setiap satu harga yang anda ingin ‘beli’, kemudian pantau saham-saham tersebut dengan bersungguh-sungguh secara berterusan.

 3. Letakkan dana indeks dalam portfolio anda
 4. Sekiranya anda hanya mempunyai dana unit amanah dalam portfolio semasa anda, mengapa tidak meningkatkannya dan menambah dana indeks? Dana unit amanah anda mungkin aktif, dan mungkin anda mempunyai ejen untuk membantu anda dalam hal tersebut, namun begitu dengan menambahkan dana indeks yang dipantau secara pasif membantu anda untuk mempelbagaikan risiko dan menurunkan kos transaksi.

  Kebijaksanaan pasaran mengesyorkan bahawa masa yang sesuai untuk melabur dalam dana indeks adalah semasa pasaran bul yang kuat. Apabila harga saham meningkat di semua sektor, dana yang diuruskan secara aktif seperti dana unit amanah mungkin kehilangan kelebihan mereka disebabkan pengurus dana mengalami kesukaran untuk mengalahkan atau menyamai pasaran. Walau bagaimanapun, dana indeks tidak memerlukan perhatian sepenuhnya daripada pengurus dana malah boleh menjana pulangan tanpa campur tangan mereka.

  Satu contoh dana indeks yang kukuh adalah FTSE Bursa Malaysia KLCI ETF. Dana Dagangan Bursa ini merupakan dana indeks. Seperti yang dinyatakan oleh Bursa Malaysia, ini adalah 'sekumpulan sekuriti dengan objektif untuk meniru prestasi indeks'. Bakul ini boleh terdiri daripada saham, bon atau komoditi, bergantung pada indeks yang dijejaki oleh ETF. Di samping itu, ia menjimatkan kos dan mudah. Sekiranya anda hanya mempunyai sedikit modal untuk dilaburkan dan menghadapi kekangan masa untuk memantau pelaburan anda, dana indeks seperti ini boleh menjadi pilihan yang tepat untuk anda.

 5. Cari saham yang berada di bawah dinilai
 6. Menyasarkan saham yang berada di bawah dinilai, juga disebut sebagai pelaburan nilai, adalah kaedah yang popular untuk meningkatkan keuntungan. Ini melibatkan memilih saham yang nampaknya diperdagangkan pada harga yang lebih rendah atau nilai buku.

  Konsep ini adalah sama seperti membeli item yang mahal pada harga yang sangat rendah. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa, walaupun konsepnya mudah, pelaburan nilai memerlukan usaha yang aktif dalam memantau dan memilih saham-saham yang betul.

  Dari segi praktikal, ini memberi tumpuan kepada melabur dalam sebuah syarikat yang berkualiti yang anda fikir adalah di bawah nilai. Keputusan anda hendaklah berdasarkan kepada analisis fundamental yang kukuh. Strategi ini melibatkan membeli dan memegang, melihat reaksi pasaran dan dividen yang dibayar.

  Benjamin Graham, seorang ahli teori ekonomi yang disebut sebagai ‘Bapa Pelaburan Nilai’, mengatakan bahawa seorang pelabur yang pintar melakukan analisis yang lengkap dan mendalam sebelum melabur, kerana dengan berbuat demikian memungkinkan mereka memperoleh aliran pulangan pelaburan yang selamat dan stabil.

  Penetapan harga juga penting kerana pelabur yang bijak akan membeli saham ketika harganya berada di bawah harga pasaran, yang berada di bawah nilai intrinsiknya. Mengamalkan kaedah ini mungkin dapat membentuk pelabur dari segi kesabaran dan pemahaman untuk mengetahui sama ada sesuatu saham itu bernilai untuk dilaburkan.

  Kesediaan untuk melaburkan masa bagi membuat penyelidikan dan memegang saham anda untuk jangka yang panjang membentuk satu set ciri yang diperlukan untuk menjadi seorang pelabur nilai. Terdapat banyak sumber dalam talian dan ada baiknya untuk mendengar pelabur-pelabur yang diiktiraf yang bersedia untuk berkongsi idea dan pengalaman mereka. Mengemas kini diri anda dengan maklumat sedemikian akan memperkayakan pemahaman anda dan bahkan dapat memupuk minat anda untuk memulakan pelaburan nilai dengan segera.

 7. Uji rancangan kepelbagaian anda
 8. Konsep kepelbagaian biasanya cuba menjawab sama ada kita boleh mendapat pulangan yang lebih tinggi dengan risiko yang lebih rendah. Salah satu kaedah untuk mengukur kepelbagaian adalah menggunakan Teori Portfolio Moden (MPT).

  MPT mempunyai tiga ukuran: pulangan, risiko dan korelasi.

  • Untuk pulangan, gabungan pendapatan dan keuntungan modal (atau kerugian) daripada pelaburan diukur.
  • Risiko diukur dengan sisihan piawai pulangan, di mana risiko yang lebih tinggi dicerminkan oleh sisihan piawai yang lebih tinggi.
  • Korelasi adalah ukuran sejauh mana dua aset bergerak pada masa yang sama. Dua aset bergerak serentak dalam arah yang sama menunjukkan korelasi positif. Pergerakan serentak mereka ke arah yang berlawanan menunjukkan korelasi negatif. Korelasi sifar bermaksud pergerakan kedua-duanya tiada kaitan antara satu sama lain. Pada hakikatnya, kebanyakan aset menunjukkan korelasi positif.

  Apabila anda ingin meningkatkan pulangan dan mengurangkan risiko secara keseluruhan dalam portfolio pelaburan anda, anda hendaklah mempelbagaikan peruntukan aset dalam portfolio anda sehingga korelasi statistik mereka saling berkaitan secara positif. Dengan kata lain, MPT menasihatkan agar tidak meletakkan semua telur anda dalam satu bakul.

  Teori ini juga menyatakan bahawa terdapat dua jenis risiko untuk pulangan saham individu – risiko sistematik dan risiko tidak sistematik.

  Risiko sistematik adalah risiko pasaran, yang tidak boleh dipelbagaikan lagi. Sebagai contoh, kadar faedah, kemelesetan, perang dan pandemik COVID-19 adalah risiko pasaran yang tidak dapat diramalkan.

  Risiko tidak sistematik adalah risiko yang boleh dipelbagaikan seiring dengan meningkatnya jumlah saham dalam portfolio. Ia mewakili komponen pulangan sesuatu saham yang tidak dikaitkan dengan pergerakan pasaran.

  Walau bagaimanapun, semasa kita ingin membina portfolio yang menghasilkan pulangan yang tinggi dengan risiko yang rendah, kita hendaklah selalu ingat bahawa portfolio kita pasti akan menghadapi risiko yang tidak dapat dikurangkan sepenuhnya.

 9. Ingat akan objektif pelaburan anda
 10. Apabila cuba untuk menambah saham cip biru atau dana indeks dan apabila memanfaatkan pelaburan nilai, ia adalah penting untuk tidak melupakan objektif pelaburan yang telah anda catatkan sebelum ini.

Pada carta di atas, matlamat pelaburan dinyatakan dari segi risiko dan pulangan. Toleransi anda terhadap risiko bukan hanya bergantung kepada personaliti anda tetapi juga kepada faktor-faktor peribadi seperti status perkahwinan dan usia. Matlamat potensi pulangan pelaburan boleh diklasifikasikan sebagai pemeliharaan modal, peningkatan modal, pendapatan semasa atau jumlah pulangan.

 1. Pemeliharaan modal
 2. Dapatkan kadar pulangan yang setanding dengan inflasi. Satu kebimbangan adalah tentang penyelenggaraan kuasa beli supaya kadar sebenar pulangan setanding dengan inflasi.

 3. Peningkatan modal
 4. Dapatkan kadar pulangan yang mengatasi inflasi. Kuasa beli meningkat dari masa ke masa melalui keuntungan modal.

 5. Pendapatan semasa
 6. Dapatkan pulangan yang menjana pendapatan, biasanya pendapatan tambahan untuk mengurus beberapa perbelanjaan yang dirancang.

 7. Jumlah pulangan
 8. Dapatkan pulangan yang bertambah nilainya melalui keuntungan modal dan pelaburan semula pendapatan semasa. Ini adalah lebih berisiko berbanding objektif pendapatan semasa tetapi menawarkan kurang berisiko berbanding objektif peningkatan modal.

Dengan menyatakan dengan jelas niat anda tentang matlamat pelaburan, anda kini bersedia untuk meneroka dan menyemak semula portfolio pelaburan baharu anda, mempersiapkan diri anda untuk memanfaatkan kitaran kenaikan seterusnya.

Di samping itu, apabila anda menetapkan matlamat pelaburan anda di peringkat awal, lebih mudah bagi anda untuk menetapkan pulangan yang disasarkan dan berbincang dengan pengurus pelaburan anda (jika anda ada) dan, pada masa yang sama, menghalang beliau daripada terlalu ghairah terhadap gaya pelaburan atau menggunakan sepenuhnya akaun untuk mendapatkan lebih banyak komisen. Di sini, anda ialah orang yang membuat keputusan.

Apakah Seterusnya?

Cadangan-cadangan yang dipaparkan di sini boleh digunakan secara berasingan atau bersama-sama untuk menyemak semula portfolio anda. Walau bagaimanapun, apa yang tetap penting untuk membentuk portfolio ‘terbaik’ anda adalah melakukan semakan atau penilaian yang konsisten terhadap pelaburan anda. Pemerhatian Albert Einstein bahawa “definisi gila adalah melakukan perkara yang sama berulang-ulang kali tetapi mengharapkan hasil yang berbeza” berlaku bagi mereka yang menjangkakan hasil yang lebih baik tanpa melakukan apa-apa untuk membetulkan kesalahan yang kerap mereka lakukan.

Mengambil tindakan untuk menyemak portfolio anda adalah langkah pertama yang penting untuk mendapatkan portfolio yang lebih baik. Tetapi apa yang lebih bernilai daripada angka yang ditunjukkan dalam portfolio anda adalah pemikiran anda.

Apabila kita melihat kepada seseorang yang sihat dan cergas, kita tahu bahawa mereka mesti telah menghabiskan banyak masa untuk bersenam. Mereka juga perlu bersungguh-sungguh tentang keputusan mereka - keputusan untuk bersenam sekurang-kurangnya beberapa jam dalam sehari, keputusan untuk makan lebih baik dan sebagainya. Keputusan ini biasanya datang dari dalam dan didorong oleh keinginan untuk meningkatkan fizikal mereka. Dengan cara yang sama, ketika kita membaca tentang pelabur yang berjaya atau mendengar tentang orang lain dengan pulangan pelaburan yang besar, kita tidak boleh menidakkannya. Sebaliknya, kita perlu ingat bahawa ia mengambil masa yang lama dan komitmen yang tinggi bagi sesiapa sahaja untuk mencapai tahap tersebut.

Terus menjejaki dan mengkaji secara mendalam syarikat-syarikat dan industri yang anda suka sebelum menambahkannya ke dalam portfolio anda. Perlahankan rentak anda dan berfikir secara rasional. Semasa anda terus mengembangkan pelaburan anda, anda dengan segera akan mengetahui bahawa tidak kira sama ada pasaran adalah bulis atau bearis, satu pepatah tentang pelaburan pasti benar - sangat penting untuk bersiap sedia.

Tag: MATLAMAT PELABURAN, PENGURUSAN PORTFOLIO, PORTFOLIO PELABURAN, RISIKO

GLOSSARY
Scroll Top