Saham Permodalan Kecil & Sederhana Memberikan Pulangan Lebih Baik Dalam Jangka Masa Panjang

Sumber: BURSA ACADEMY | Diterbitkan: Jun 2020

Kini bukanlah masanya yang mana pelabur hanya mencari saham cip biru sebagai sebahagian daripada strategi dagangan mereka. Saham cip biru lebih stabil dari segi harga saham dan mempunyai akses kepada lebih banyak modal untuk menangani kemelesetan. Walau bagaimanapun, prospek perubahan harga adalah terhad kerana kebanyakan syarikat-syarikat ini telah mencapai kematangan dalam kitaran hayat perniagaan mereka.

Walaupun pelabur berhemat mungkin lebih suka untuk melabur dalam saham cip biru, pelabur yang mengharapkan pulangan yang lebih tinggi untuk tempoh yang lebih lama akan menganggap saham-saham seperti ini tidak menarik dan menjana pulangan pelaburan yang lebih kecil. Saham permodalan kecil dan sederhana sebaliknya kian mendapat momentum, yang dibuktikan dengan kemunculan dan pertumbuhan bursa saham permodalan kecil dan sederhana di peringkat antarabangsa dan di Malaysia. Yang terbesar adalah Pasaran Pelaburan Alternatif (AIM) di London.

Di Malaysia, saham permodalan sederhana membentuk Indeks EMAS FTSE Bursa Malaysia dengan permodalan pasaran penuh daripada RM200 juta kepada kurang daripada RM2 bilion dan saham permodalan kecil adalah konstituen 200 terbaik pasaran Utama, ACE dan LEAP dengan permodalan pasaran kurang daripada RM200 juta.

Indeks FTSE Fledgling merangkumi konstituen lain dengan permodalan pasaran kurang daripada RM200 juta, yang tidak mewakili 200 konstituen terbaik. Pada 31 Disember 2019, terdapat 308 buah syarikat dengan permodalan pasaran antara RM200 juta hingga RM2 bilion di Pasaran Utama (287 konstituen), Pasaran ACE (20 konstituen) dan Pasaran LEAP (1 konstituen).

Di Malaysia, beberapa indeks mencerminkan syarikat-syarikat permodalan kecil dan sederhana, dan berikut adalah sebahagian daripadanya:

 • Indeks Permodalan MidS FTSE Bursa Malaysia
 • Terdiri daripada konstituen dari Indeks EMAS FTSE Bursa Malaysia dengan permodalan pasaran penuh antara RM200 juta dan kurang daripada RM2 bilion.

 • Indeks Permodalan Kecil FTSE Bursa Malaysia
 • 200 Saham yang mempunyai bahagian pasaran tertinggi selepas saham permodalan sederhana di Bursa Malaysia.

 • Indeks Mid 70 FTSE Bursa Malaysia
 • 70 Saham yang mempunyai bahagian pasaran tertinggi selepas saham cip biru di Bursa Malaysia.

 • Indeks Syariah Permodalan MidS FTSE Bursa Malaysia
 • Terdiri daripada konstituen Indeks Permodalan MidS FTSE Bursa Malaysia yang patuh Syariah berdasarkan metodologi penyaringan Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti (SC SAC).

 • Indeks Syariah Permodalan Kecil FTSE Bursa Malaysia
 • Terdiri daripada konstituen Indeks Permodalan Kecil FTSE Bursa Malaysia yang patuh Syariah berdasarkan metodologi penyaringan SC SAC.

Carta aliran dari Bursa Malaysia ini mempunyai maklumat lanjut:

img-1

Terdapat beberapa sebab mengapa melabur dalam saham permodalan kecil dan sederhana menghasilkan pulangan yang lebih baik dalam jangka masa panjang.

 1. Potensi yang lebih besar untuk pertumbuhan harga
 2. Saham permodalan kecil dan sederhana biasanya bermula dengan harga kemasukan yang menarik. Dengan asas yang betul dan pengurusan yang baik, sebilangan syarikat ini mampu berkembang daripada permodalan kecil kepada sederhana dan bahkan menjadi permodalan besar.

  Peluang untuk berjumpa dengan saham-saham yang meningkat sebanyak dua kali ganda atau lebih pada saham-saham permodalan kecil dan sederhana adalah lebih tinggi berbanding saham-saham permodalan besar.

  Syarikat biasanya bermula sebagai permodalan kecil dan menghabiskan beberapa tahun untuk membina perniagaan. Apabila mereka sudah bersedia, harga saham mereka, dibantu oleh beberapa pemangkin, berpotensi untuk meningkat secara eksponen.

  Berikut adalah dua contoh saham yang telah berkembang pesat sejak diperbadankan, terutamanya dalam tiga hingga lima tahun terakhir:

  Frontken Corporation Berhad

  img-2

  Perniagaan Frontken adalah perkhidmatan kejuruteraan permukaan.

  Syarikat ini menyediakan perkhidmatan peningkatan, penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih untuk pam industri, turbin dan pemampat, injap, motor, mesin diesel dan generator, dan banyak lagi di rantau Asia Pasifik.

  Pendapatan terbesarnya adalah daripada segmen semikonduktornya. Harga sahamnya meningkat dari tahun 2017 disebabkan permintaan yang lebih tinggi di seluruh dunia untuk elektronik, cip memori, dan lain-lain. Frontken bermula sebagai sebuah syarikat permodalan kecil dengan permodalan pasaran kurang daripada RM200 juta dan berkembang menjadi sebuah syarikat permodalan besar dengan permodalan pasaran sebanyak RM2.18 bilion pada bulan April 2020.

  Harga sahamnya telah meningkat sebanyak tujuh kali dalam tempoh lima tahun yang lalu.

  Yinson Holdings Berhad

  img-3

  Yinson menyediakan perkhidmatan bersepadu untuk industri minyak dan gas luar pesisir.

  Ia mereka bentuk dan membina kapal, memajakkannya dan menyediakan perkhidmatan operasi dan penyelenggaraan. Perkhidmatan marin luar pesisir adalah aliran pendapatan sokongan. Yinson memiliki, mengendalikan dan menyewa kapal untuk menyediakan perkhidmatan kepada industri tenaga. Ia juga membina, memiliki dan mengendalikan aset lain yang menghasilkan barang yang boleh diperbaharui.

  Yinson bermula sebagai sebuah syarikat permodalan kecil dengan permodalan pasaran kurang daripada RM200 juta dan terus berkembang menjadi sebuah syarikat permodalan besar dengan permodalan pasaran sebanyak RM5.69 bilion pada bulan April 2020. Ia telah meningkat lebih 70% daripada harga sahamnya dalam tempoh lima tahun yang lalu.

  Perniagaannya benar-benar berkembang selepas pengambilalihan FPSO Norway (kapal terapung, pengeluaran, penyimpanan dan pemunggahan) pada tahun 2014. Mewarisi pasukan pengurusan yang kompeten dan beberapa kontrak yang disertakan dengan pengambilalihan, Yinson berjaya meningkatkan pendapatannya dengan begitu ketara.

 3. Peluang untuk melabur dalam industri yang berkembang pesat
 4. Perniagaan permodalan kecil dan sederhana lebih pantas berkembang berbanding dengan perniagaan yang lebih besar, di mana saiz organisasi yang besar menghalang syarikat daripada bergerak cukup pantas untuk mengurus dan melayani pelanggannya dengan cekap.

  Banyak syarikat permodalan kecil dan sederhana melancarkan perniagaan mereka dengan tujuan untuk memenuhi keperluan pelanggan khusus atau mencari jalan keluar untuk masalah sedia ada yang diabaikan atau dengan sengaja tidak ditangani oleh syarikat-syarikat yang lebih besar.

  Tanpa ancaman terhadap keunikan perniagaan mereka, potensi pertumbuhan mereka adalah jauh lebih tinggi berbanding dengan syarikat-syarikat permodalan yang lebih besar. Berikut adalah beberapa contoh:

  Pentamaster Corporation Berhad

  img-4

  Pentamaster adalah contoh yang baik bagaimana syarikat permodalan kecil memanfaatkan kemampuan dan hasil Penyelidikan & Pembangunannya untuk memanfaatkan bidang khusus seperti Rumah dan Bangunan Pintar. Syarikat tersebut berjaya beralih daripada sebuah syarikat kejuruteraan berat kepada kumpulan yang memberi tumpuan kepada automasi dan sistem pintar.

  Ia berkembang daripada sebuah syarikat permodalan kecil kurang daripada RM200 juta kepada syarikat permodalan sederhana sebanyak RM1.88 bilion pada bulan April 2020 dan telah meningkat lebih daripada 10 kali harga sahamnya dalam tempoh lima tahun yang lalu. Prestasi saham dipercepat dan melonjak hanya dari tahun 2016, setelah syarikat tersebut mula mengejar peluang yang timbul dari peningkatan permintaan untuk sistem pintar bagi kediaman dan bangunan yang lebih besar.

  GHL Systems Berhad

  img-5

  GHL Systems Berhad adalah penyedia perkhidmatan pembayaran.

  Ia terkenal dengan cabang pembayaran internet yang telah ditubuhkan pada tahun 2013. Sejak itu ia telah membantu menyediakan perkhidmatan pembayaran internet kepada kebanyakan jenama isi rumah.

  Harga saham syarikat juga telah meningkat secara mendadak dari tahun 2014. GHL System telah berkembang daripada sebuah syarikat permodalan kecil kurang daripada RM200 juta kepada sebuah syarikat permodalan sederhana berjumlah RM1.48 bilion pada bulan April 2020. Harga saham telah meningkat dari RM0.7 menjadi RM1.97 sejak ia disenaraikan.

 5. Kepelbagaian
 6. Daripada memasukkan semuanya ke dalam satu saham permodalan besar, para pelabur boleh mempelbagaikan risiko mereka dengan membeli beberapa syarikat permodalan kecil dan sederhana. Melabur dalam satu saham permodalan besar mendedahkan pelabur kepada risiko dan keuntungan hanya pada saham tersebut dan industri induknya.

  Melabur dalam saham permodalan kecil dan sederhana adalah strategi kepelbagaian yang berkesan untuk mengurangkan pergantungan pada satu saham permodalan besar sekali gus mengurangkan risiko pelabur daripada kenaikan dan penurunan satu industri sahaja.

  Membeli saham permodalan kecil dan sederhana dapat dilihat sebagai pelaburan terhadap sebuah syarikat pada peringkat awal penubuhan mereka, di mana pelaburan awal seperti itu adalah wang benih yang dapat mendorong syarikat tersebut ke peringkat yang lebih tinggi. Apabila syarikat berjaya dalam apa yang mereka lakukan, pelabur awal mendapat manfaat yang besar.

  Walaupun banyak peluang dan pertumbuhan yang menarik yang boleh dijangkakan daripada syarikat-syarikat permodalan kecil dan sederhana, pelabur masih perlu menjalankan usaha wajar mereka dan mengkaji asas-asas syarikat sebelum melabur di dalamnya.

  Pertimbangan utama ketika melabur dalam saham permodalan kecil dan sederhana adalah sama ada pelabur boleh menunggu untuk pelaburan tersebut berkembang dalam jangka masa panjang. Seperti yang dinyatakan oleh carta saham di atas, harga saham syarikat-syarikat tersebut mula melonjak hanya selepas satu tempoh masa tertentu telah berlalu selepas penyenaraiannya. Kecuali syarikat tersebut berada dalam industri jenis gelembung yang muncul dengan cepat dan memudar sama cepat, perniagaan memerlukan masa untuk berkembang.

  Masa adalah kawan terbaik pelabur, dan dengan kesabaran dan pembawaan untuk mengikuti pasaran, pelabur akan mendapat pulangan yang lebih baik berbanding dengan saham permodalan besar yang hanya bergerak sedikit disebabkan kedudukan mereka di pasaran yang sudah tepu.

  Terdapat risiko pada mana-mana perniagaan dan, kadang-kadang, perubahan yang tidak dijangka dalam ekonomi atau dalam arena politik, perubahan dalam pengurusan syarikat atau beberapa peristiwa yang tidak diduga lain mungkin boleh menyebabkan perniagaan gagal. Perhatian harus diberikan semasa mengkaji asas-asas saham. Pelabur hendaklah menjejaki peruntukan sumber dan kepelbagaian syarikat dan secara berkala mengimbangi semula wang tunai dan saham mereka mengikut selera risiko mereka.

  Perniagaan kecil dan sederhana akan terus menjadi tulang belakang dan penggerak ekonomi Malaysia. Persekitaran perniagaan dengan syarikat permodalan kecil dan sederhana yang berkembang menghasilkan lebih banyak peluang pekerjaan dan mendorong pertumbuhan ekonomi yang lebih besar. Dengan perubahan besar dalam inovasi dan teknologi yang membentuk semula ekonomi global, perniagaan kecil dan sederhana dapat memperoleh dan memberikan perkhidmatan kepada pelanggan di bidang di mana syarikat-syarikat besar tidak memiliki ruang atau fleksibiliti untuk bergerak.

  Kelembapan semasa dalam aktiviti perniagaan ekoran pandemik Covid-19 mungkin menghapuskan beberapa perniagaan permodalan kecil. Walau bagaimanapun, perniagaan dan industri baharu di sektor yang tidak dijangka akan muncul dan berkembang dalam persekitaran global yang belum pernah terjadi sebelum ini.

  Ini adalah masa yang tepat untuk mengetahui dengan jelas kerana syarikat yang tidak bersedia dan kurang bijak akan terdedah, memberi peluang kepada para pelabur untuk meninjau kembali, mempertimbangkan semula dan mengubah pelaburan mereka. Masa-masa yang mencabar ini memberi peluang kepada para pelabur yang ingin membezakan syarikat-syarikat yang kini patut dilaburkan daripada syarikat-syarikat yang kini mengalami kerugian dan hanyut di lautan ekonomi yang bergelora.

Tag: FTSE, INDEKS CAP KECIL, INDEKS CAP PERTENGAHAN, PENGURUSAN PORTFOLIO, PERNIAGAAN PERTENGAHAN DAN KECIL

GLOSSARY
Scroll Top